Historie

De geschiedenis van Van Stratum Techniek heeft veel constante factoren. Niet alleen de rode draad met de heren van Stratum, maar ook de kernwaarden die in 1922 al bestonden. 100 Jaar later worden ze nog steeds vol trots uitgedragen. In 2023 werd dat bekroond met het predicaat Hofleverancier. 

Van Stratum door de jaren heen

De omstandigheden destijds zijn niet te vergelijken met nu. Net als de technieken en processen. Desalniettemin blijft het bedrijf jong van aard. We nemen je graag mee in de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen eeuw!

1947: Elektrotechnisch bureau Jacq. van Stratum bestaat 25 jaar.

1922

Jacq. van Stratum, opa van de huidige directeur, werkt bij één van de eerste elektriciens van Geldrop. Als deze door een ongeval om het leven komt schrijft hij zich in bij de KvK onder: Elektrotechnisch Bureau Jacq. van Stratum. In die tijd is er genoeg werk voor elektriciens en heeft hij al snel extra mankracht nodig. Zijn eerste werknemer blijft maar liefst 50 jaar werkzaam bij Van Stratum! Ondernemer als Jac was, hij verkocht en verhuurde hij ook elektronische apparatuur, waaronder een radio. Slim van hem want zonder elektriciteitsaansluiting, een stopcontact en een antenne doet die radio het niet.

1947

Elektrotechnisch bureau Jacq. van Stratum bestaat 25 jaar.

1922 – 1930

De eerste elektromotor van 100pk plaatste Van Stratum bij textielfabrikant Van den Heuvel. Zo hebben ze in deze jaren zowat alle bedrijven zowat alle bedrijven in Geldrop en omstreken voorzien van stroom. Peijnenburg is een van de eerste klanten van Van Stratum. 

1935 – 1955 

In de jaren dertig en na de oorlog als de huizenbouw toeneemt gaan ze ook aan de slag in de woningbouw. Hele wijken worden aangesloten op het openbare net. Ook wordt DAF deze jaren klant van Van Stratum. De techniek en mogelijkheden met elektriciteit en de ontwikkeling van de materialen gaat met een sneltreinvaart. De monteurs worden steeds uitgedaagd vernieuwingen te bedenken. Jonge monteurs krijgen een schakelaar mee naar huis om het ding uit elkaar te halen, te leren hoe het werkt en hoe ze onderdelen kunnen repareren en vervangen. In deze jaren wordt het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop klant, zij zijn, net als Peijnenburg inmiddels al ruim 80 jaar klant.  

1966

Tinus van Stratum volgt zijn vader Jac. op. 

 

1965 – 1975

Met hun innovativiteit en improvisatievermogen blijft Van Stratum meedenken met de klant. Eind jaren zestig maakt Van Stratum Techniek bij hun klant DAF kennis met het Duitse bedrijf Blasberg. Het bedrijf maakt installaties waarmee onderdelen verzinkt en verchroomd worden. De samenwerking tussen Blasberg en Van Stratum blijkt een schot in de roos. Begin jaren zeventig is dit de reden waardoor ze voor Xerox (toen nog Rank Xerox) aan de slag gaan.

 

1981

De oprichter Jacq. van Stratum overlijdt.

 

1989
De huidige directeur en eigenaar Jac van Stratum treedt op 19 december 1989 in dienst. Na de MTS heeft hij zijn dienstplicht vervuld en eind 89 begint hij gewoon als monteur, tussen de mannen bij Xerox. De 12 jaren daarna vervult Jac allerlei interne functies om zich klaar te stomen voor zijn uiteindelijke functie.

1992
De Natris Elektro uit Valkenswaard wordt overgenomen

 

1997
Kapteijns Elektrotechniek uit Aalst-Waalre wordt overgenomen.

 

1999
Van Stratum wordt lid van Coöperatieve inkoopvereniging “De Grote Club”. Een erg succesvolle inkoopclub waarbij de leden hun inkoopkracht bundelen en dat voordeel terug laten vloeien aan de leden.

 

2002
Sinds 2002, toen Van Stratum 80 jaar bestond, is Jac directeur geworden. De digitalisering en ontwikkelingen in de markt op het gebied van data en beveiliging nemen een vlucht. Er wordt een plan geschreven waarbij afscheid wordt genomen van particuliere klanten en waar industriële automatisering een aandachtspunt is. Het bedrijf focust zich nog sterker op de regio en zoekt partners om “state of the art” oplossingen voor hun klanten te blijven leveren.

2007
Jac van Stratum koopt alle resterende aandelen van Tinus en is daarmee volledig eigenaar van Van Stratum Techniek.

 

2011
Jac koopt ook het pand aan het industriepark 13 van Tinus en staat daarmee helemaal “op eigen benen.”

2017
In januari 2017 overlijdt Tinus van Stratum.

 

2018
Jac verkoopt het pand aan het Industriepark 13 en huurt in eerste instantie het pand aan de Hooge Akker 17 in Geldrop

 

2019
Verantwoordelijkheden en de bijbehorende vrijheden worden bewust lager gelegd binnen de organisatie. Medewerkers pakken die verantwoordelijkheid, gaan daar vanwege hun professionaliteit goed mee om en de sfeer verbeterd aanzienlijk binnen het bedrijf, iedereen zit “goed op zijn plek”.

Van Stratum in Geldrop

2021
Jac van Stratum krijgt de kans om het pand aan De Hooge Akker te kopen en pakt die kans met beide handen aan.

 

2022
De activiteiten van Van Hout Elektro-Service uit Eindhoven worden overgenomen.

Van Stratum Techniek bestaat 100 jaar!

Op 21 juli 2022 is het precies 100 jaar geleden dat Elektrotechnisch Bureau Jacq. Van Stratum werd ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Onder leiding van drie generaties Van Stratum is het huidige Van Stratum Elektrotechniek uitgegroeid tot een belangrijke speler in de Brainportregio Eindhoven. In 100 jaar tijd zijn waarden als veiligheid, ondernemerschap, improvisatie, snelheid en flexibiliteit, innovatie, servicegerichtheid, betrouwbaarheid, betrokkenheid en kwaliteit steeds aanwezig gebleven. Daardoor kunnen wij ook moeiteloos meegroeien en innoveren bij nieuwe ontwikkelingen zoals duurzame energie, e-installeren en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Op 21 juli wordt in het bijzijn van alle medewerkers op het bedrijf in Geldrop het officiële startsein gegeven voor de viering van een bijzondere lustrumjaar.

2023

Tijdens het jubileumfeest ter afsluiting van 100 jaar Van Stratum Elektrotechniek maakt burgemeester van Geldrop-Mierlo Jos van Bree bekend dat het de koning heeft behaagd Van Stratum Techniek B.V. het predicaat Hofleverancier toe te kennen. Dit predicaat wordt alleen toegekend aan kleine en middelgrote Nederlandse ondernemingen die minstens 100 jaar bestaan en een vooraanstaande plaats innemen in de regio en in de branche. Op dit moment mogen ruim 600 Nederlandse bedrijven zich Hofleverancier noemen.

Van Stratum zorgt dat ’t werkt!
PSV