NEN 3140 inspectie

In de ARBO wet is vastgelegd dat je organisatie aan wettelijke eisen moet voldoen, zoals de NEN 3140 norm.

In de NEN 3140 norm is vastgelegd dat elektrotechnische installaties en elektrische hulpmiddelen (handgereedschappen) periodiek moeten worden gekeurd en geïnspecteerd door een gecertificeerd keuringsbedrijf.

Ruud van Houtum

Iinspecteur

Bij Van Stratum wordt deze norm getoetst volgens de kwaliteitseisen van de SCIOS Scope 8 en Scope 9. Wij zijn een gecertificeerd SCIOS inspectiebedrijf. Dit houdt in dat een NEN 3140 inspectie aan extra eisen moet voldoen, dit resulteert in een kwalitatievere inspectie van jouw installatie.

Wat is het verschil tussen NEN 3140 en SCIOS Scope 8?

Beide inspecties voldoen aan de NEN 3140 eisen. Als de keuring echter wordt uitgevoerd volgens de SCIOS Scope 8 norm, dan gelden er aanvullende kennis- en kwaliteitseisen. Met een NEN 3140 toon je aan dat de elektrische installatie op de juiste wijze geïnspecteerd. Als je een inspectiebedrijf, zoals Van Stratum, met SCIOS-certificaat de inspectie uit laat voeren weet je zeker dat de keuring op een hoog kwaliteitsniveau wordt uitgevoerd. De overigen onderdelen van de NEN 3140 (elektrische hulpmiddelen) worden met Scope 9 geïnspecteerd. 

 

Wat levert een NEN 3140 keuring op?

Voor veel organisaties voelt de NEN 3140 keuring als een verplicht nummer. Niets is echter minder waar. Een NEN 3140 keuring van je elektrische installatie biedt veel voordelen. Na de NEN 3140 inspectie weet je

  • Of je elektrische installaties te hoog worden belast
  • Welke verbindingen, aardingen en beveiligingen haperen
  • Wat er moet gebeuren om de kans op problemen of technische storingen te verkleinen

De NEN 3140 keuring is dus vooral een nuttig hulpmiddel voor je bedrijfsprocessen en voorkomt problemen in de toekomst. Je elektrische installaties werken efficiënter en effectiever. Wanneer laagspanningsinstallaties namelijk uitvallen, kunnen de gevolgen enorm zijn. Elektrotechnische storingen zorgen voor een productie die stil ligt en mensen die stilstaan met economische schade als gevolg. Het is het schrikbeeld van elk bedrijf. Door middel van de periodieke NEN 3140 keuring kan uitval worden voorkomen.

Daarnaast komt het heel vaak voor dat een periodieke NEN 3140 inspectie door je verzekering wordt geëist. Dat staat in de kleine lettertjes in je verzekeringspolis maar wordt nauwelijks opgemerkt. De gevolgen kunnen echter enorm zijn!

 

Is een NEN 3140 keuring verplicht?

De ARBO wetgeving verplicht de werkgever om beleid te voeren dat erop gericht is de veilige werksituatie te waarborgen. Binnen de ARBO wet zijn geen praktische invullingen opgenomen over wat een veilige installatie exact is en wat de eisen zijn voor veilig werken. Wel moet de werkgever binnen de wetgeving voldoen aan een aantal normen die veilige installaties en een veilige manier van werken garanderen. NEN 3140 is de norm voor het veilig werken aan en met elektrotechnische laagspanningsinstallaties. Dit betekent dus, dat hantering van de NEN 3140 norm geen wettelijke verplichting is, maar in de ARBO wetgeving wel als middel vermeld wordt om aan de wetgeving te voldoen.

Het voldoen aan de NEN 3140 normen is de best mogelijke manier om de relevante wet- en regelgeving na te leven. Bovendien komt het heel vaak voor dat een periodieke NEN 3140 inspectie door uw verzekering wordt geëist. Voorkom daarom nare gevolgen van storingen of ongevallen en schakel ons tijdig in voor een NEN 3140 keuring!

 

Keurmeester NEN 3140

Ben je op zoek naar een keurmeester voor een NEN 3140 keuring van je elektrische installatie? Van Stratum Techniek is gecertificeerd om NEN 1010 en NEN 3140 keuringen uit te voeren. Dankzij onze jarenlange ervaring voeren onze keurmeesters de NEN 3140 keuring snel en efficiënt uit, zodat bedrijfsprocessen zo min mogelijk onderbroken worden. Van Stratum Techniek voert NEN 3140 keuringen uit binnen 20 kilometer rondom Eindhoven. Wil je een keuring van je elektrische installatie laten uitvoeren volgens de NEN 3140 norm? Neem dan snel contact op via 040 – 28 000 28 of stuur een e-mail naar info@vanstratum.nl.

 

NEN 3140 inspectierapport

In navolging op je NEN 3140 inspectie ontvang je van ons een inspectierapport. In het NEN 3140 inspectierapport worden de resultaten van de uitgevoerde keuring overzichtelijk weergegeven. Zo weet je precies waar er kansen liggen om technische problemen of storingen te voorkomen.

Daarnaast kunt je het NEN 3140 inspectierapport gebruiken om aan je verzekeraar te laten zien dat je je zaken goed op orde hebt

 

Aanvraag inspectie

Vul het formulier in om de inspectie aan te vragen.

Van Stratum zorgt dat ’t werkt!
PSV