Veilig werken met UV-C

UV-C straling in een te hoge dosering kan in direct contact met mens en dier gevaarlijk zijn en schade veroorzaken aan de ogen en de huid. De armaturen en oplossingen van Philips zijn echter zo ontworpen en geproduceerd dat blootstelling aan de schadelijke UV-C straling niet mogelijk is.

Van Stratum voegt daar technische oplossingen aan toe om ervoor te zorgen dat ruimtes waar UV-C wordt toegepast ook daadwerkelijk en absoluut veilig zijn. Bekijk hier een voorbeeld.

Er zijn armaturen dit met directe en indirecte straling werken. Hieronder leggen we het verschil uit en hoe onze werkwijze is.

Indirecte straling

Het UV-C licht uit de wand,- of plafondarmaturen van Signify geven indirecte straling af.

  • Ze zorgen voor een stralingsniveau boven in de ruimte waardoor de virussen en bacteriën die in de lucht circuleren, uitgeschakeld worden.
  • Geen direct stralingscontact met aanwezige personen.
  • Uit onderzoek is gebleken dat er geen schadelijke gevolgen zijn voor mens en dier als die, gedurende 30 jaar lang en 8 uur per dag, blootgesteld worden aan een stralingsniveau van 200 nW/cm2 (0,0002 Watt/cm2).

Deze armaturen zijn ontworpen om gebruikt te worden als er mensen of dieren in de ruimte aanwezig zijn. De luchtcirculatie in de ruimte zorgt voor een continue desinfectie van virussen en bacteriën.

Deze oplossingen worden aan het plafond of hoog tegen de wand gemonteerd en leveren een straling rondom, dit is te zien door de blauwe krans rondom het plafond.

Directe straling

De armaturen waarbij gebruikt wordt gemaakt van directe UV-C straling werken met een veel hoger stralingsniveau.

  • Deze verlichting wordt gebruikt om oppervlakken te desinfecteren.
  • Ze mogen alleen gebruikt worden als er vastgesteld is dat er geen personen of dieren in de ruimte aanwezig zijn. Dit om directe aanraking met de UV-C straling te voorkomen.

Bij installatie hiervan wordt rekening gehouden met passende veiligheidsmaatregelen en gebruiksrestricties. Denk daarbij aan ruimtebeveiliging door sloten, deurcontacten of bewegingsmelders, de armaturen moeten direct uitschakelen als iemand de ruimte betreed. Maar ook het gebruik van veiligheidsinstructies en een visuele controle voor de inschakeling is mogelijk.

UV-C in de klas

Klaslokalen in Eindhoven zijn ook voorzien van desinfectielampen, mede mogelijk gemaakt door Gemeente Eindhoven. Meer informatie hierover lees je in dit artikel op Omroep Brabant of dit artikel. 

Van Stratum zorgt dat ’t werkt!
PSV